Vad är manukahonung?

Manukahonung är en monofloral antibakteriell honung från Nya Zeeland. Det innebär att det är honung från pollinering av enbart myrtenväxten Leptospermum Scoparium, även kallad för Manuka. Manukahonung är också en ingrediens i medicintekniska produkter för sårbehandling. Dessa medicintekniska produkter för sårbehandling säljs på apotek och används i vården för allvarliga och svårläkta sår.

Vad är unikt med manukahonung?

Till skillnad från annan honung innehåller manukahonung det bioaktiva ämnet methylglyoxal, förkortat MGO. Methylglyoxal är en kemisk förening med antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper som hindrar bakterier från att fastna på celler.

Var kommer methylglyoxal ifrån?

I manukablomman finns ämnet Dihydroxyaceton (DHA), som bin tar med sig när de pollinerar manukablomman. Vilken i en kemisk förening blir till methylglyoxal.

 

Är effekten av methylglyoxal stabil?

Methylglyoxal som finns i manukahonung är resistent mot värme, ljus, kroppsvätskor och enzymatisk aktivitet. Denna egenskap gör MGO Manukahonung överlägsen annan honung när det kommer till hälsosam kost. 

 

Hur mycket methylglyoxal innehåller manukahonung?

Det beror på vilken manukahonung du köper. Manukahonung ska enligt regelverket endast säljas som manukahonung om det på etiketten klart framgår mängden methylglyoxal mätt i mg/kg. MGO Manukahonung finns med tre olika halter av methylglyoxal; 100+, 300+ och 600+.

Spelar det någon roll om jag köper 100+, 300+ 
eller 600+?

För den antibakteriella effekten spelar det roll vilken manukahonung du köper. Ju högre siffra, desto högre halt methylglyoxal och antibakteriell effekt. Smakmässigt är det ingen skillnad, alla har lika god smak.

 

Vilken manukahonung är bäst?
Ju högre halt av methylglyoxal, desto högre antibakteriell effekt. En tumregel är:  använda MGO 100+ i vardagen, MGO 300+ inför känsliga perioder och MGO 600+ under utsatta perioder.

Hur mycket manukahonung per dag ska jag äta?
Ett rekommenderat dagligt intag är 1-2 teskedar ren manukahonung, dagligen. Men mängd och halt MGO kan ökas vid behov. Det går även bra att blanda ut manukahonung i mat och dryck.

Varför är manukahonung dyrare än annan honung?
Efterfrågan på manukahonung är stor, då den används över hela världen inom vården. manukahonung säljs på apotek och i hälsokostbutiker över hela världen, även om det tyvärr fuskas med manukahonungen. Omfattande tester och certifieringar är därför något som också påverkar priset på manukahonungen. Det finns exempelvis produkter som marknadsförs som manukahonung med missvisande etikettering, men som blandats med annan honung. Ett relativt nytt regelverk kräver därför att det enbart är mängden MGO som ska specificeras i mg/kg. Värt att komma ihåg är också att äkta manukahonung enbart kommer från Nya Zeeland och myrtenväxten Leptospermum Scoparium (dvs. Manuka).

Vad kan jag använda Manukahonung till?
Manukahonungen rekommenderas att tas som den är, 1-2 teskedar gärna 15-20 minuter innan en måltid. Du kan även använda manukahonung som naturligt sötningsmedel i mat och dryck. Om du använder manukahonung i te, låt vattnet sjunka i temperatur innan du lägger i manukahonung. Det finns risk för att att den antibakteriella effekten avtar om honungen hälls i när det är för varmt. 

Går honungen att äta om den har kristalliserats?
Ja det gör den. Du kan lätt få bort kristallerna genom att långsamt värma upp honungen.

Hur lång hållbarhet har en burk manukahonung?
Den har en hållbarhet på minst 2 år. 

Kan spädbarn och småbarn äta manukahonung?
Nej, spädbarns tarmflora är inte tillräckligt utvecklad. Därför ska inte barn under 12 månader äta manukahonung. Över 12 månader går det bra att äta manukahonung.

Kan man äta manukahonung under graviditet och amning?
Enligt livsmedelsverket är det inga problem att äta honung vid graviditet och/eller vid amning. Vid amning är det dock direkt olämpligt att applicera manukahonung på bröstet för att läka exempelvis en sårig bröstvårta eftersom barn under 12 månader inte ska äta honung.

Kan diabetiker äta manukahonung?
Diabetiker bör undvika större mängder manukahonung eftersom den innehåller glukos. Vi rekommenderar att du rådgör med din läkare, om du som är diabetiker önskar börja äta manukahonung regelbundet.

Är manukahonung med en hög halt av MGO (methylglyoxal) säkert att äta?
Ja! En nyligen genomförd vetenskaplig studie jämförde en daglig konsumtion av 20 gram (ca en matsked) manukahonung med en MGO-halt över 800+ mg/kg i fyra veckor, med en motsvarande konsumtion av "vanlig" honung. Studien visade att manukahonungen varken påverkade deltagarnas nivåer av goda matsmältningsbakterier, eller gav deltagarna några andra negativa biverkningar.

TOP