Manukahonung - en del av din nya vardag?

Manukahonung är just nu populärare än någonsin. Ämnet MGO (methylglyoxal) i manukahonung, som ger antiinflammatoriska, antivirala och antibakteriella egenskaper, har gett den smeknamnet ”naturens antibiotika”. Men vad kan man egentligen förvänta sig av den exklusiva nyazeeländska honungen och hur gör du den till ett härligt inslag i din vardag? Vi har svaren!

Vad är manukahonung?

Manukahonung kommer från myrtenväxten Manuka på Nya Zeeland. För att producera fem kilo manukahonung samlar en koloni av bin nektar från ungefär två miljoner blommor och flyger sammanlagt en sträcka på lite mer än 88 mil (!) Manukahonungen är speciell eftersom den innehåller höga halter av methylglyoxal (MGO) vilket ger honungen dess läkande och förebyggande egenskaper. Det är dessa egenskaper som gjort att Manukahonung använts för sårvård och bakteriebekämpning i årtusenden.

 

Varför är manukahonung nyttigt?

Manukahonung kan på ett unikt sätt hjälpa dig att hålla dig frisk. Forskning har visat att methylglyoxal (MGO), angriper bakteriers dockningsproteiner och därför hindrar bakterier från att fastna på celler. Dessutom innehåller manukahonungen mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret och förebygger inflammationer och infektioner. Likt annan honung innehåller manukahonung även aminosyror, B-vitamin, magnesium och järn, men den har upp till fyra gånger mer av dessa nyttigheter än annan honung gjord på vanlig blomsternektar. En daglig dos på en till två teskedar manukahonung, är en god vana för att tillgodogöra sig manukahonungens naturliga hälsofördelar.

Vad är manukahonung bra till?

 

Förebygga och motverka förkylningar  
Manukahonung både förebygger och motverkar att bakterier fastnar på celler i förkylningstider. Särskilt effektiv har manukahonungen visats sig vara vid halsont och halsfluss. Så när du känner att något är på gång i kroppen är det en god idé att ta en till två teskedar manukahonung eller en MGO-halstablett.

 

Rengöra och återfukta huden

Manukahonung återfuktar effektivt och innehåller mycket B-vitamin, vilket är bra för huden. Den har också visat sig vara verksam vid hudbesvär såsom akne och eksem. Många kända hudvårdsmärken använder manukahonung som ingrediens, men vad många inte vet är att man kan lägga ett lager av ren manukahonung som ansiktsmask för att rengöra och återfukta huden.

 

Lindra magbesvär och lugna magen
Manukahonung sägs hjälpa till att lindra tarmproblem som till exempel IBS, men även magsår, magknip, förstoppning och inflammation i mage och tarm. Att dagligen inta mellan 1–2 teskedar manukahonung kan upplevas som mildrande för dessa typer av magbesvär. Vid återkommande problem rekommenderas dock alltid att du först rådgör med läkare.

 

Behandla munsår och hudsprickor
Manukahonungen ger ett lågt pH-värde där bakterier inte trivs och skapar en skyddande och fuktig sårläkningsmiljö som påskyndar sårläkningen. Den passar bra att använda om du har fått munsår eller hudsprickor. Ta en liten klick honung och stryk över området du vill behandla, sätt ett plåster över honungslagret om du vill undvika kladd. Upprepa tills huden har läkt.
 

Förbättra uthållighet vid träning
För den som tränar ofta och hårt rekommenderas manukahonung innan träning för ökad prestation och uthållighet. Honungens naturliga sammansättning av olika typer av kolhydrater ger ett stadigt flöde av energi under träningspasset. Dessutom innehåller manukahonungen essentiella aminosyror som är viktiga byggstenar för musklerna. Längre ned i artikeln hittar du goda recept med manukahonung som passar till både frukost och mellanmål, annars är det enkla rådet att prova sportgelen Manuka Sport, eller att ta en till två teskedar MGO manukahonung innan du kör igång med ditt träningspass.

MGO manukahonung 100+, 300+, 600+

Finns det falsk manukahonung?

Det har förekommit fall där honung märkts och sålts som manukahonung, men inte innehållit de eftertraktade ämnen som ger manukahonungen dess hälsofördelar. Därför är det viktigt att köpa manukahonung från erkända leverantörer och varumärken för att vara säker på att få det du betalar för. MGO Manukahonung är kvalitetssäkrad och erbjuder konsumenter äkta manukahonung från Nya Zeeland. Alla produkter från MGO innehåller olika halter av det bioaktiva ämnet methylglyoxal, förkortat MGO, och halterna mäts i mg/kg. Vilken halt produkten innehåller står alltid utmärkt på förpackningen. Och kom ihåg; Ju högre halt desto större effekt.

Tips! Manukahonung i Smoothie

Smoothie med manukahonung

När vi får färre soltimmar under vinterhalvåret kan det vara en bra idé att ladda upp med extra c-vitamin i form av en god och uppfriskande citrus-smoothie närhelst du behöver en energi-boost!

Ingredienser
2 dl mild yougurt
1 banan
1 apelsin
1/2 citron
1 dl fryst mango
2 tsk MGO Manukahonung 100+ eller 300+

Pressa citron och apelsin, skiva banan och lägg i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät konsistens och häll upp i ett glas. Servera och njut!

Overnight oats med manukahonung, äpple och kanel

Förbered kvällen innan och ta fram på morgonen eller innan träningen. Redo att toppas och avnjutas. Nästan som att äta äppelpaj, men nyttigare.

Ingredienser

1 dl havregryn

1 1/2 dl valfri mjölk/alternativ till mjölk

2 tsk MGO Manukahonung 100+ eller 300+

1 tsk mald kanel

1 äpple i bitar

Salt efter smak

Blanda havregryn, mjölk, manukahonung, kanel och salt i en burk eller ett glas. Skär äpplet i bitar och toppa gröten. Låt stå i kylskåpet över natten. Ta fram gröten på morgonen och servera som den är eller toppa med mer kanel och honung.

TOP